Radovi u punom jeku: Obnavlja se Gradski vrtić Ljubuški

radovi dvlj 4Gradski vrtić Ljubuški koji ima tradiciju staru skoro 40 godina, i u kojem su odgojene generacije i generacije Ljubušaka, u zadnje vrijeme doživljava velike građevinske radove i obnovu objekta kako izvana tako i iznutra. Djeca će novu vrtićku godinu započeti u što boljim uvjetima, a o tome što se uradilo i što će se sve i gdje raditi, za LJ::portal govorio je ravnatelj Viktor Grbavac.

Jedini je vrtić u gradu koji ispunjava sve standarde propisane Zakonom o predškolskom obrazovanju. Trenutno imamo četiri dnevna boravka, četiri grupe (mlađa srednja i starija) te jaslice, a peti dnevni boravak je u izgradnji. Vrtić ima i veliko predvorje za igru djece, blagovaonicu, svoju zasebnu kuhinju, spavaonice, a prostor odgovara standardima za 120 djece. Povećanjem gornjeg kata i dovođenjem u funkciju, moći će primiti 200 -250 djece. Ulaganjem koje se odvija od 1. siječnja 2014. godine zabilježen je i povećan broj upisane djece.

Unutrašnji i vanjski radovi

Trenutno se u Gradskom vrtiću Ljubuški izvode sljedeći radovi: kompletno smo okrečili sve dnevne boravke i spavaonice,ostaje još krečenje holova. Što se još tiče uređenja radi se na izmjeni otvora i na projektu fasade, moramo zatvoriti gornji dio objekta, otvori su loši i dotrajali , a aplicirano je na nekoliko adresa i sad očekujemo odgovore. Što se tiče vanjskih radova trenutno s južne strane, uz suglasnost i potporu Vlade ŽZH i Općine Ljubuški, uklonjen je jedan urušen objekt. On je predstavljao opasnost i za djelatnike i polaznike vrtića. Nakon uklanjanja objekta ostala je površina koja će biti aplicirana da se dodijeli dječjem vrtiću za budući park. S istočne strane radimo novi ulaz i prilaz za djecu s posebnim potrebama, odnosno rampu za invalide, tako da omogućimo djeci s posebnim potrebama dolazak i boravak u gradskom vrtiću.

Osvijetljen je kompletan Dječji vrtić Ljubuški te se namjerava postaviti video nazor i elektronski ulaz gdje će svaki roditelj i dijete imati elektronsku karticu. Tako da će samo polaznici moći ući, a svima drugima će biti onemogućen ulaz.

Projekti vrtića

Projekti koje trenutačno radimo je Zeleni vrtić, provodi se sa Srednjom strukovnom školom Ruđera Boškovića. U ovom projektu partneri su strukovna škola i dječji vrtić te se planira početkom devetog mjeseca sa izgradnjom parka. Tu će agroturisti dati svoje idejno rješenje, pomoći pri izgradnji, a sve na volonterskoj razini. Ovim će se povezati dvije institucije. U tom projektu sudjeluje i Alba koja će napraviti jedna zeleni otok gdje će darovati dječjem vrtiću male kante za papir, staklo i stari otpad te će tako mala djeca predškolske dobi učiti razvrstavati otpad. Alba će također u sklopu ovog projekta polaznicima vrtića pokloniti i edukativne slikovnice o zaštiti okoliša. U vrtiću je uveden besplatno engleski i njemački jezik te škola plesa. U tijeku su pregovori za školu pjevanja i slikanja. Tako da ćemo imati svaki dan u tjednu jednu novu aktivnost koja će trajati sat i pol vremena i biti besplatna. Radi se i na projektu Zdravo i sigurno dijete, koji se planira raditi u suradnji s Domom zdravlja Ljubuški gdje ćemo osigurati dolazak liječnika u vrtić, u slučaju bolesti djeteta. Tako ćemo poboljšati i zdravstvene i sigurnosne uvjete vrtića. Od udruge iz Italije smo dobili klackalice i tobogane i to bi uskoro trebalo stići iz Verone, te ćemo s tim kompletno urediti i vanjsko i unutrašnje igralište vrtića. Otvara se i internet stranica vrtića gdje će roditelji moći pratiti plan i program rada vrtića. Početkom devetog mjeseca planiramo otvoriti knjižnicu, dobili smo negdje oko 750 slikovnica, različitih enciklopedija i drugih knjiga tako da će u sklopu vrtića postojati i jedna mala knjižnica kojoj su donatori Večernji list i Styria Media Group.

Uvodi se nova djelatnost Dnevna briga za djecu

Od ove godine uvodimo jednu novu djelatnost - dnevna briga za djecu, to je jedna nova djelatnost pored djelatnosti vrtića koja će uključivati dnevni boravak djece 1. do 5. razreda osnovne škole. Usluga uključuje boravak djece od 7 h ujutro do 17 h poslijepodne, a uključuje i prijevoz djece. Imat ćemo vanjskog suradnika kojeg ćemo angažirati za prijevoz djece, tako da će djeca biti prevožena u školu i iz škole kombijima. Za početak prijevoz će biti za Osnovnu školu Marka Marulića i Osnovnu školu Ivane Brlić Mažuranić. Ovaj dnevni boravak počinje novom školskom godinom 1. rujna. Trenutno radimo jednu novu učionicu kako bi mogli primiti negdje od 40 do 50 djece za početak. Ukoliko broj bude veći ići će se u izgradnju još jedne učionice. Upisi kreću 1. Kolovoza. Većina polaznika ostaje i u novoj školskoj godini te se pozivaju svi zainteresirani roditelji koji žele svoju djecu upisati u gradski vrtić da se prijave kako ne bi ostali bez mjesta. Potrebno je osobno doći u vrtić, popuniti zamolbu i nakon popunjene zamolbe, ako postoji mjesto, uprava vrtića upućuje roditelje za vađenje liječničkog uvjerenja te s njim i rodnim listom dolaze ponovno u vrtić na potpisivanje ugovora. Vrtić za djecu od 3 do 6 godina cjelodnevni boravak od 7 do 17 h košta 140 KM, a poludnevni od 7 do 13 h 120 KM, te uključuje doručak i ručak. Jaslice, djeca od 1 do 3 godine cjelodnevni boravak košta 180 KM, a poludnevni 150.

Za novu djelatnost - dnevna briga o djeci nemamo još cijenu, donijeti će je Općinsko vijeće Ljubuški na sljedećoj sjednici. Prijedlog cijene upravnog vijeća bit će 160 KM za one roditelje koji ne koriste prijevoz. Za korištenje prijevoza da se djeca dovoze i odvoze iz vrtića negdje oko 185 KM.