Nove cijene usluga u Dječjem vrtiću

djecji vrtic ljubuski cijenaJoš u listopadu prošle godine Upravno vijeće JU “Dječji vrtić Ljubuški” donijelo je prijedlog odluke da se povećaju cijene njihovih usluga, i dostavilo ga OV Ljubuški koji je početkom prosinca dao suglasnost da se to može učiniti.

Od 1. siječnja roditelji plaćaju veće cijene za boravak njihove djece u Dječjem vrtiću i usluge koje im se pružaju. Povećanje u prosjeku iznosi 30 posto u odnosu na dosadašnje iznose. Prema novom cjeniku usluga, cijena cjelodnevnog boravka djeteta u vrtiću sa 140 KM skočila je na 180 KM, poludnevnog boravka sa 120 KM na 160, dok će se cjelodnevni boravak u jaslicama sada plaćati 200 KM umjesto dosadašnjih 180 KM i poludnevni 180 KM umjesto dosadašnjih 150 KM, piše Večernji lista BiH.
 Ukinut popust

Došlo je i do značajne promjene kada je riječ o plaćanju za dvoje i više djece u obitelji. Dosadašnji popust za drugo dijete je ukinut i sada vrijedi samo za treće dijete, a iznosi 50 posto punog iznosa cijene. U obrazloženju prijedloga o novim cijenama, koje je dostavljeno OV, Upravno vijeće Dječjeg vrtića navodi cijene usluga u gradskim vrtićima drugih triju općina u ZHŽ. Tako se za cjelodnevni boravak u vrtićima u Posušju i Grudama plaća 180 KM, a u jaslicama 200 KM, dok je u Širokom Brijegu cijena 195, odnosno 220 KM. Slijedom toga zaključeno je da se cijene izjednače, ističu članovi Upravnoga vijeća.

Uskladiti cijene

- Podignuli smo kredit, za koji je OV dao suglasnost. Otplatili smo već 50 posto kredita i za godinu dana ćemo u cijelosti vratiti sve obveze po tom kreditu. Stanje u Dječjem vrtiću je stabilno, međutim, cijene treba uskladiti s tržišnim cijenama. Što je vrtić? Vi uspoređujete gradski vrtić s igraonicom. Pokušajte registrirati vrtić pa ćete vidjeti da je, prema Zakonu o predškolskom odgoju, za vrtić potrebna određena kvadratura prema broju polaznika. Ne možete u istoj prostoriji imati blagovaonicu, spavaonicu i igraonicu. Naš gradski vrtić je kapaciteta 800 m2, s tim da se imamo u planu u 2016. proširiti za još 400 m2, tj. završetak gornjeg kata. Ove godine morali smo vratiti 50 djece jer jednostavno nismo imali dovoljno prostora. Imamo 120 polaznika i više nemamo mjesta za djecu. Sljedeće godine moramo uraditi još dnevnih boravaka gdje ćemo moći kazati kako djeca u Ljubuškom imaju kvalitetan i zakonski propisan prostor koji odgovara vrtićima. U Ljubuškom postoje vrtići koji se zovu tako, ali oni nemaju ove standarde koje ima gradski vrtić”, rekao je Viktor Grbavac.