Dječji vrtić Ljubuški organizirao predavanje o zdravlju zubi

djecji vrtic zubar

Potaknuti neopravdanom činjenicom kako se djeca boje odlaska zubaru u Dječjem vrtiću Ljubuški su odlučili objasniti svojim mališanima kako to nije ništa strašno te da je strah od stomatologa sasvim neopravdan.

U suradnji s Domom zdravlja u Ljubuškom provedena je akcija obuke,učenja i upoznavanja mališana s važnošću i značajem održavanja higijene i zdravlja zuba. Djecu je pripremila teta Zdravka Tomić kako bi im ortodontica  dr. Marija Zelić objasnila zbog čega je važno prati zube. Sadržaj je prilagodila njihovu uzrastu, te im pričala o načinu na koji se pravilno četkaju zubi, razlozima zbog kojih je potrebno brinuti se o zdravlju zuba, o zdravoj hrani i ishrani. Djeca su dobila i darove četkicu za zube i edukativnu slikovnica pod naslovom "Zubalica".


Ujedno je cilj bio osloboditi onu djecu koja još nisu bila kod zubara da se ne plaše, a iz vrtića su nam reki kako su djeca bila jako zainteresirana i sa zanimanjem pratila predavanja i aktivno u njemu sudjelovala.  Slična akcija se održava u školama, a prvi pokretač i organizator akcije na području FBiH, bio je pokojni federalni ministar zdravstva mr. ph. Tomo Lučić. Kad je bio ravnatelj Doma zdravlja u Ljubuškom, po uzoru na praksu u Hrvatskoj, uveo ju je 2001. godine na području općine Ljubuški, a kad je postavljen za federalnog ministra zdravstva, uspostavio ju je na području cijele FBiH.