Dječji vrtić Ljubuški postaje prijatelj zdrave prehrane

Stu 24 2017

vrtic hrana

U Javnoj ustanovi “Dječji vrtić Ljubuški” realizira se projekt “Zdravo jedi, zdravo rasti” koji je usmjeren na unapređenje zdravlja djece predškolskog uzrasta. Projekt je s velikom ozbiljnošću prihvaćen u ljubuškom vrtiću gdje su se danas djeca i odgajatelji učili zdravim navikama.

Djeca su imala priliku posjetiti “Medinu kuću zdravlja” gdje su dobili zdravstvenu knjižicu za svog medu u kojoj će pratiti medine zdrave aktivnosti i koja sadrži savjete djeci za zdravlje njih i njihovog mede te su s Medom i prijateljima radili vježbe. Djeca su potom crtala zdravu hranu i promatrala kako kuhari pripremaju zdrav obrok za njih koji su na kraju radionice imali priliku probati.

Radionici koja promovira zdrave prehrambene navike prisustvovali predstavnice Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH, dr. Aida Filipović-Hadžiomeragić i dr. Aida Vilić Švraka.

„Sve ovo činimo s ciljem da se pomogne vrtićima da što prije ispune kriterije da steknu naslov vrtića prijatelja zdrav prehrane. Prvi dio su radionice u kojima se kuhaju i pripremaju zdravi obroci, a drugi dio su radionice koje se odnose promociju tjelesne aktivnosti, a zovu se Medo i prijatelji vježbaju i Medina kućica zdravlja gdje u razgovoru s medom kroz popunjavanje dječjih knjižica pričaju o zdravlju i značenju tjelesne aktivnosti te vježbaju s trenerima uz imitaciju pokreta životinja“, kazala je dr. Filipović Hadžiomeragić te pohvalila Dječji vrtić Ljubuški jer su prvi koraci svladani i ovo je već druga posjeta njihove radne grupe gdje vrše praćenje postignuća. Do sada su dobri rezultati procijene i uvjereni su da je već sada vrtić stekao sve uvjete iz razloga što su mnogi kriteriji kvalitetom već nadmašeni i Dječji vrtić Ljubuški je već sada na zavidnom nivou s primjerom dobre prakse te se ideje ovog vrtića mogu prenijeti na druge.

“Ovdje je jedini vrtić u BiH koji ima veliki prostor koji je domišljato preuređen u dvoranu za tjelesnu aktivnost gdje djeca u poluzatvorenom prostoru s vještačkom travom i zaštićenim zidovima provode vrijeme tjelesne aktivnosti što je prema našim standardima i preporučeno”, zaključila je dr. Filipović-Hadžiomeragić.

„Velika zahvala Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Federalnim ministarstvom zdravstva, Federalnim zavodom za javno zdravstvo, UNICEF-om BiH, Udruženjem kuhara BiH. Kandidirali smo se na Unicefov projekt, a Unicef surađuje s ovim ustanovama da dobijemo certifikat da smo prijatelji zdrave hrane. Nama je zadatak izbaciti nezdravu hranu, uvesti zdraviju i prihvatljivu hranu prema standardima javnog zdravstva“, rekao je ravnatelj ljubuškog vrtića Viktor Grbavac te zahvalio i učenike Srednje strukovne škole Ruđer Bošković koji volontiraju u vrtiću te tako obavljaju svoju praksu vezanu za odgoj i zdravlje djece.

Dječji vrtić Ljubuški koji je uključen u projekt na ovaj način ispunit će kriterije za dobivanje certifikata Svjetske zdravstvene organizacije u smislu zdrave ishrane.

Ovaj značajan projekta se ostvaruje u suradnji s Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke, Federalnim ministarstvom zdravlja te Zavodom za javno zdravstvo FBiH, a značajnu podršku dali su i Udruženje kuhara BiH i UNICEF BIH.

Kažimo i to da će u sklopu ovog projekta djeca i njihovi roditelji dobiti i „Vodić za zdravu ishranu djece predškolskog uzrasta“ koji na vrlo jednostavan i lako primjenjiv način savjetuje roditelje kako pripremiti zdrav i ukusan obrok za najmlađe članove obitelji.